Tips & Uitjes


 

In het pand naast zalencentrum De Gracht is het stadsmuseum gevestigd. Een bezoek aan het stadsmuseum is zeker aan te raden.

Van Esserenhuis

Commissaris van de Koning Clemens Cornielje waardeert het initiatief van de stichting Cultuurhistorische Erfgoed ‘s-Heerenberg en Bergh, zoals de initiërende stichting officieel heet, en heeft toegezegd dat hij de opening wil verrichten. Aanvankelijk was het oog van de initiatiefnemers gevallen op het voormalige raadhuis maar toen dat niet haalbaar bleek kwam het historische Van Esserenhuis in beeld. Het pand is vernoemd naar pastoor Johannes van Esseren, die in 1570 door de Geuzen werd vermoord.

,,Op het terras van de Gracht kwam het ter sprake en uitbaatster Chantal Schenning bood deze ruimte aan. Het stond toch leeg”, vertelt Hans Hegman, voorzitter en een van de drijvende krachten achter het museum.

Geen collectie

Met dik 100 vierkante meter is de beschikbare ruimte beperkt. Het accent ligt op vijf verhalentafels, waar met audiovisuele middelen en de hulp van smartphones en tablets het verhaal van de stad en de streek wordt verteld. ,,Wij hebben geen collectie om te exposeren. We vertellen daarom op deze manier over de ontwikkeling van de stad en de streek en de manier waarop onze historie een plaats heeft in de vaderlandse geschiedenis.”

Hegman geeft als voorbeeld de Tachtigjarige Oorlog, die in het oosten van het land veel meer ellende heeft veroorzaakt dan in geschiedenisboekjes in terug te vinden.

Museumplein

Samen met medebestuurders Jan van Driel en Paul Peters onderstreept hij het unieke historische ensemble van de locatie waar het museum komt. ,,We noemen het hier al het museumplein.” Tegenover het Van Esserenhuis staat het stadhuis uit 1531, aan de overzijde de neogotische kerk, waar op de plek van de pastorie Mechteld ten Ham woonde.

Dankzij de steun van het Liemers Museum in Zevenaar is het Stadsmuseum officieel erkend en heeft de ANBI-status. Ook komt er een Toeristisch Informatiepunt. Het werven van vrijwilligers is inmiddels begonnen.