Over ‘s-Heerenberg


De stad ‘s-Heerenberg is interessant voor toeristen om te bezoeken. Er zijn diverse bezienswaardigheden in ‘s-Heerenberg:

Huis Bergh

Huis Bergh is het kasteel (een van de grootste van Nederland) waar de Heren van den Bergh zetelden. In het kasteel zijn schilderijen van tal van Italiaanse meesteres te bezichtigen.

De Plantage

De Plantage is een parkbos, een soort bostuin, gelegen aan de westzijde van Huis Bergh. De Plantage is aan het einde van de 18e eeuw aangelegd. Tussen de Plantage en de stadsomwalling {de wal) bevindt zich het gebouw van de Kaatsbaan, vroeger gebruikt voor het vermaak van de hoge lieden, inmiddels omgebouwd tot enkele woningen.

De Boetselaersborg

Verder is er nog de Boetselaersborg, een klein kasteeltje aan het Kattenburg. Dit kasteeltje behoort tot de bezittingen van Huis Bergh, en is van binnen helaas niet te bezichtigen.

Omgeving

Direct grenzend aan ‘s-Heerenberg ligt het heuvelachtige bosgebied Montferland (ook wel Bergherbos genoemd), een eeuwenoud stuwwallengebied wat veel natuurliefhebbers trekt met daarin Motte Montferland.

Overige bezienswaardigheden

Een groot deel van het stadscentrum valt onder Monumentenzorg, en is bezienswaardig. Bezienswaardige gebouwen zijn bijvoorbeeld De Munt en Het Gasthuis. De stad werd ommuurd en was via twee stadspoorten te bereiken. Hieraan herinneren de namen de Molenpoortstraat en de Oudste Poortstraat. Ook is er een monument voor oorlogsslachtoffers.